Gemeenten in Achterhoek eisen financiële steun van Rijk over 2,3 miljard euro tekort

27 mrt , 9:02 Gemeente
image 12 66c475c3b4eee

Gemeenten in Achterhoek eisen financiële steun van Rijk over 2,3 miljard euro tekort

Negen Achterhoekse gemeenten hebben gezamenlijk de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gesteund in haar verzoek aan het kabinet om extra financiële middelen toe te kennen vanwege toenemende tekorten. De gemeenten zoals Aalten, Berkelland, Bronckhorst en Winterswijk dringen aan op een oplossing voor de financiële uitdagingen die ontstaan zijn door de aankomende tekorten van 2,3 miljard euro vanaf 2026.

Ravijnjaar 2026 en de gevolgen

Naast de zorg over jeugdzorg maken gemeenten zich ook ernstig zorgen over het 'ravijnjaar 2026'. De Achterhoekse gemeenten benadrukken de significante impact die het verwachte financiële tekort zal hebben op essentiële voorzieningen zoals sport, onderwijs, veiligheid en welzijn van de inwoners, alsook de Openbare Ruimte.

Pleidooi voor extra middelen

De gemeenten hebben herhaaldelijk bij het kabinet aangedrongen op extra financiële steun, maar tot op heden zonder succes.

Juridische stappen en steun van Achterhoekse gemeenten

De VNG overweegt juridische stappen, met de focus op jeugdzorg, aangezien gemeenten dit namens het Rijk uitvoeren. De Achterhoekse gemeenten ondersteunen deze koers en roepen het kabinet op om met effectieve oplossingen te komen.

Reactie van Wethouder Sandra Metaal-ten Dolle

In een verklaring benadrukt Wethouder Sandra Metaal-ten Dolle van de gemeente Winterswijk de ernst van de situatie. Ze wijst op de ontoereikende compensatie voor de stijgende kosten en bezuinigingen, die leiden tot begrotingstekorten en vertraagde investeringen, wat uiteindelijk de inwoners raakt.

Ultimatum en mogelijke rechtszaak

Het kabinet heeft tot 14 april om met extra financiële hulp te komen, anders stuurt de VNG namens de gemeenten op 15 april een formele ingebrekestelling naar de regering en starten zij een rechtszaak. Tevens trekken zij zich terug uit afspraken met het Rijk inzake woningbouw en zorg, vanwege de voorwaarde van voldoende financiering.